Valentijnsdag 2017

Morgen is het dan zover het is dan weer Valentijnsdag, een dag waarop je je vriend of vriendin even wat extra aandacht geeft, Of wat dacht je van die ene jongen of meisje die je al zo lang leuk vind, je kunt het een speciale kaart sturen. Maar waarom is daar eigenlijk een speciale dag voor? Dit vroeg ik mij eigenlijk af.

Ik ben eens op internet gaan kijken naar wat de oorsprong is van Valentijnsdag.

De naam Valentijnsdag is afkomstig van de christelijke priester Sint Valentijn uit Rome, die leefde in de 3e eeuw na Christus. Volgens de overlevering bestond er in die tijd een keizerlijke wet die het soldaten verbood om te trouwen. Men geloofde namelijk dat vrijgezellen eerder bereid waren te sterven op het slagveld. Valentijn zou echter in het geheim toch soldaten hebben gehuwd, omdat hij van mening was dat liefde alles overwon. Toen keizer Claudius II (268-270) dit ontdekte, liet hij de geestelijk op 14 februari 269 executeren, en zo werd Valentijn een martelaar voor de liefde. De kans is echter groot dat dit verhaal er pas later is bij verzonnen, want het enige bekende biografische feit van Valentijn is zijn sterfdatum.

Een andere mogelijke oorsprong van Valentijnsdag is het Romeinse feest Lupercalia, dat  plaatsvond op 14 februari. Dit feest werd gehouden ter ere van Lupercus, de god van de schaapherders, en Lupa, de wolvin die Romulus en Remus opvoedde. Volgens een beschrijving van de Griekse historiograaf Plutarchus begon het feest met de rituele slachting van een hond en twee geiten, waarna de geitenhuid werden verwerkt tot een aantal riemen.

Vervolgens renden een aantal jonge mannen naakt door de straten van Rome, waarbij ze de riemen gebruikten om uit te halen naar de toegesnelde en zeer enthousiaste vrouwen. Iedere vrouw die geraakt werd zou namelijk zwanger worden, of, indien ze dat al was, een goede bevalling hebben. Het feest vond weliswaar plaats op 14 februari, maar erg romantisch was het dus niet. Historici vermoeden daarom ook hier dat het verband tussen Valentijnsdag en de Lupercalia een later verzinsel is.

Bron:http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/oorsprong_van_valentijnsdag/

Zoals jullie kunnen lezen zijn er twee verschillende verhalen. Wat we nu vieren vind ik eigenlijk toch een stukje leuker. Maar eigenlijk vind ik dat we dit het hele jaar kunnen en mogen doen. Waarom alleen deze ene dag even wat extra’s maar dit is natuurlijk mijn mening.

Ik wil nu nog een aantal Leuke dingen met jullie delen die je zou kunnen halen voor je geliefde.

  • Een bos bloemen
  • Sieraden
  • Doos bonbons
  • Foto van jullie samen

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het is wel leuk om te geven. Iets persoonlijks is natuurlijk altijd leuk om te geven. Bijvoorbeeld een leuke kaart met daar een speciale tekst in.

Lieve lezers, Bedankt voor het lezen van mijn artikel. Wat gaan jullie doen met valentijnsdag?

Advertentie:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Captcha *